Falconaro - czerwone
Słów kilka
od nas: świetny kupaż z pikantnym efektem
jak powstaje: rośnie na średnio wysokich zboczach, gleba wapienna i gliniasta, klimat prawie suchy, dojrzewa 12 miesięcy w beczce, a następnie w kadziach betonowych
jak smakuje: intensywnie rubinowy kolor z odcieniami granatu w miarę upływu czasu, intensywny i otulający aromat z odrobiną runa leśnego połączonego z waniliowymi nutami beczki, długi, ciepły, aksamitny i intensywny smak, najlepiej smakuje po minimum 3 latach, może leżakować 6-8 lat
jak podawać: 18-20°C, idealne do pieczeni, dziczyzny i dojrzałych serów
Winne fakty
Kolor | czerwone |
Smak | wytrawne-beczka |
Szczep dominujący | Cannonau |
Wszystkie szczepy | Cannonau, Carignano, Montepulciano |
Apelacja | IGT Isola dei Nuraghi |
Rocznik | 2013 |
Zawartość alkoholu | 14,5% |
Pojemność | 750ml |