
Castello Trebbio - czerwone

Słów kilka
od nas: ciepło aromatów ogrzewających usta
jak powstaje: gleba gliniasta ze skałami osadowymi, 20-letnie krzaki, zbiór maszynowy dla zapewnienia szybkości i idealnej dojrzałości, dojrzewanie w beczkach z dębu słoweńskiego przez 6 miesięcy a następnie tyle samo w kadziach stalowych
jak smakuje: głęboki ciemnoczerwony kolor z rubinowymi refleksami, przyjemne aromaty małych czerwonych owoców z nutą przypraw i kwiatów, średnie ciało, doskonała równowaga aksamitnych tanin i przyjemnej kwaskowatości, świeżość na finiszu, pełną dojrzałość osiąga w ciągu 5 lat od zbioru
jak podawać: 16°C latem, 18°C zimą, dobrze pasuje z crostini, wędlinami, pieczonym mięsem
Winne fakty
Kolor | czerwone |
Smak | wytrawne-beczka |
Szczep dominujący | Sangiovese |
Wszystkie szczepy | 85% Sangiovese, 15% Canaiolo & Colorino |
Klasyfikacja | DOCG Chianti Superiore |
Certyfikacja | BIO |
Rocznik | 2018 |
Zawartość alkoholu | 13,5% |
Pojemność | 750ml |