Cardillone - białe
Słów kilka
od nas: wyjątkowy endemiczny szczep korsykański Ghjenuvese, nic tylko celebrować i delektować się nim
jak powstaje: gleba żwirowa, granitowa, 40-letnie krzewy winogron, najwyższa wysokość uprawy na Korsyce (502 m), zbiór w 100% ręczny 4 września 2017, dojrzewanie w kadzi stalowej i beczce dębowej, butelkowanie 15 marca 2018, wyprodukowano 1419 numerowanych butelek
jak smakuje: słomkowo-żółty kolor, delikatny zapach, eksplozja smaku piernika i moreli, obfite, oleiste, aromatyczne, może być leżakowane więcej niż 10 lat
jak podawać: 12-14°C, idealne zarówno samo w sobie, jak i do serów, ryb i owoców morza oraz białych mięs
Winne fakty
Kolor | białe |
Smak | wytrawne-beczka |
Szczep dominujący | Ghjenuvese |
Wszystkie szczepy | 100% Ghjenuvese |
Apelacja | Vin de France |
Rocznik | 2017 |
Zawartość alkoholu | 13,5% |
Pojemność | 750ml |